Nieuws

E-mail en brief aan Tweede Kamer: Wezep en Lelystad Airport - overlast groter dan in MER berekend

  • 19 december 2017
  • Author: Marcel
  • Aantal maal bekeken: 1978
  • 0 Comments

Gisteren hebben we een e-mail en brief aan alle Tweede Kamer leden verstuurd waarin we nogmaals aandacht vragen voor de overlast die groter zal zijn dan in de MER is berekend. ook hebben we de verklaring zoals we die gezamenlijk hebben goedgekeurd op onze bijeenkomst met hen gedeeld.


Geachte Volksvertegenwoordiger,

​​De Noord-Veluwse dorpen Wezep/Hattemerbroek (15.000 inwoners) dreigen het zwaarst te worden getroffen door de geplande vliegroutes van de op ruim 40 kilometer afstand gelegen Lelystad Airport. Dat valt te lezen in de MER. De meeste ‘ernstig gehinderden’ en ‘ernstig slaapverstoorden’ wonen hier en niet in bijvoorbeeld Lelystad, Dronten of Almere!

En de overlast zal er nog hoger uitvallen, doordat de MER niet alleen algemene fouten bevat, maar ook specifieke tekortkomingen vertoont met betrekking tot Wezep/Hattemerbroek. Zo is bij de vertrekroutes boven de woonkernen met een te hoog vliegniveau gerekend, waardoor de geluidsbelasting ca. 6 dB hoger uitvalt.  (Zie bijgevoegde brief.) Bovendien zijn geen berekeningen gemaakt voor de situatie dat op vol vermogen wordt door​g​estegen boven of nabij Wezep/Hattem/Wapenveld/Heerde. Al met al zal de overlast bij Wezep tot boven de kritische grens van 48 Lden komen. En gebeurt het niet hier, dan toch elders op het traject Wezep-Apeldoorn. In de MER daarover geen woord.

De situatie bij Wezep/Hattemerbroek is qua ernstige gevolgen bijzonder, maar tegelijkertijd exemplarisch voor de totale gang van zaken rond Lelystad Airport. Dit hele dossier hangt inmiddels aan elkaar van ondoorzichtigheid, vooruitschuiven van cruciale maatregelen, in de wind slaan van waarschuwingen door deskundigen, negeren en buitensluiten van direct-belanghebbenden, een veel te beperkte scope bij zowel MER als MKBA, frappant eenzijdige aannames bij berekeningen en dito foutenreeksen,  mis- en non-communicatie, bestuurlijke arrogantie en chaotische pogingen tot damage control.

Over deze en andere aspecten van het dossier Lelystad Airport hebben 300 bewoners van Wezep, Hattem en andere plaatsen in de omgeving zich op 13 december uitgebreid laten informeren. Aan het slot van deze openbare vergadering hebben zij bij acclamatie de volgende verklaring aangenomen.

Wij hopen dat u onderstaande  verklaring, de bijgesloten brief en de vele andere kritische en zorgelijke geluiden uit de vijf provincies in  Midden-, Oost en Noord-Nederland in uw afwegingen en stemgedrag zwaar zult laten meewegen. Grijp deze gelegenheid om als parlement weer greep te krijgen op dit uit de hand gelopen proces én een begin te maken met het herwinnen van het vertrouwen bij de bevolking. Iedereen is daarbij gebaat. Ook Lelystad Airport en de provincie Flevoland, want hun goodwill en imago  en  de samenwerking met de wijde omgeving zijn erbij gebaat.

De brief: Gevolgen van fouten in MER

Print
Categories: Algemeen
Tags:

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Volg ons op social media