Nieuws

Hoog over Wezep hekelt aanstaande belevingsvlucht door ministerie I&W

  • 24 mei 2018
  • Author: Marcel
  • Aantal maal bekeken: 2081
  • 0 Comments

De belevingsvlucht die 30 mei zal plaatsvinden om burgers onder de vliegroutes van vliegveld Lelystad het geluid van laagvliegende vliegtuigen te laten ervaren is een wassen neus vindt actiegroep HoogoverWezep.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat organiseert de belevingsvlucht met een Boeing 737-800 die dan alle laagvliegroutes op maximale laagte (1800 - 2700  meter) zal vliegen. Marcel van Beuzekom namens HoW: “De aanstaande vlucht heeft weinig te maken met een realistische beleving. Zo zal het vliegtuig helemaal niet vanaf airport Lelystad vertrekken, maar vanaf Schiphol waardoor het geluid van het stijgen en dalen ontbreekt.” Dat betekent dat het toestel tijdens de belevingsvlucht horizontaal zal vliegen, terwijl er in de toekomst boven Wezep en Hattemerbroek gestegen gaat worden. Dat vol gas doorstijgen levert meer herrie en uitstoot op dan een horizontaal overvliegend vliegtuig.  Ook gevolgen voor het geluid is het feit dat het vliegtuig leeg zal zijn tijdens de belevingsvlucht. De regiegroep die de voorwaarden voor de belevingsvlucht heeft samengesteld wil dat compenseren door extra brandstof mee aan boord te nemen, maar HoW denkt dat dat niet afdoende zal zijn. Het grootste punt voor HoW is echter dat het 30 mei maar één  vliegtuig is. Van Beuzekom: “Een laagvliegend vliegtuig is mooi om te zien en te horen, maar iedere dag de hele dag door tientallen vliegtuigen over je hoofd zien komen is andere koek.” Een gespecialiseerd bureau zal metingen uitvoeren van het geluid, maar het RIVM heeft al aangegeven dat de geluidmetingen niet voldoende representatief zijn omdat het maar om één vlucht gaat.  

De actiegroep tegen laagvliegen wil Wezep hiervan bewust maken. “Trap niet in deze pr-stunt van het ministerie van I&W en laat je tegenstem horen!”. Dat kan door te mailen naar info@hoogoverwezep.nl Meer informatie over de belevingsvlucht is te vinden op www.belevingsvlucht.nl. 
 

Print
Categories: Algemeen
Tags:

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Volg ons op social media