Nieuws

Wezep laat je zien!

  • 14 juni 2018
  • Author: Marcel
  • Aantal maal bekeken: 2536
  • 0 Comments

23 juni actiedag Zwolle

De Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) komen zaterdag 23 juni bijeen in Zwolle om actie te voeren tegen de geplande laagvliegroutes van Lelystad Airport. Ook leden van de actiegroep Hoog over Wezep zijn aanwezig om hun stem te laten horen tegen het laagvliegen over onze gemeente. Ze hopen dat veel inwoners uit Wezep, Hattemerbroek en omstreken hen zullen volgen. Het is wat Hoog over Wezep betreft hét moment om te laten horen dat we geen laagvliegroutes over Oldebroek willen.

De actiegroep zal zich samen met tientallen andere actiegroepen verzamelen in park De Wezenlanden in Zwolle op zaterdag 23 juni om 12.00 uur. Het plan is om gezamenlijk op de trein vanuit Wezep te stappen en naar het Wezenlandenpark te lopen. Aanmelden kan via de link onderaan deze pagina.

Wat is er ook alweer aan de hand?

Schiphol wil vliegveld Lelystad Airport gaan uitbreiden. Het is de bedoeling dat daar in eerste instantie 10.000 en later 45.000 vluchtbewegingen gaan komen. Dat zijn de getallen die nu bekend zijn, wat er daarna gaat gebeuren is niet bekend. Er is echter geen ruimte voor die vliegtuigen; we hebben immers de vliegtuigen van Schiphol al boven ons hoofd.

Dus heeft men gepland om de vliegtuigen van Lelystad Airport onder die van Schiphol te laten vliegen. Dat betekent  niet alleen meer vliegtuigen boven onze hoofden, maar dat ze ook veel lager zullen vliegen. Uit de plannen die er nu liggen blijkt dat de vliegtuigen boven Wezep en Hattemerbroek gaan stijgen.

Is dat dan erg?

Laagvliegende vliegtuigen maken een hoop lawaai. Dat doen ze al als ze gewoon overvliegen, maar als ze moeten stijgen is dat natuurlijk nog meer. Definitief is het nog niet, maar in de zomermaanden vliegen er naar verwachting 5 vliegtuigen per uur over Wezep, vanaf 6 uur tot 12 uur ‘s morgens, elke dag, ook in het weekend, ook op zondag.

Dan hebben we het nog niet gehad over de schadelijke fijnstof die de vliegtuigen zullen uitstoten. Dit is vele malen meer dan de uitstoot van een vrachtwagen. Actiegroep Hoog over Wezep is tegen laagvliegroutes boven Oldebroek, u toch ook?

Okee, wat kan ik doen om dit plan tegen te houden?

Samen met veel andere actiegroepen, is Hoog over Wezep hard aan het werk om de laagvliegroutes van de kaart te krijgen. Dat doen wij veelal achter de schermen, met gesprekken met ambtenaren, bestuurders en Kamerleden  bijvoorbeeld. Nu willen we in het openbaar van ons laten horen. Dus komen we zaterdag 23 juni massaal bijeen om te laten zien hoe wij denken over de laagvliegroutes. We gaan in Zwolle de straat op, samen met leden van de andere actiegroepen zoals Hoog Overijssel, Red de Veluwe,, Hoog over Hattem, Elburg Vlieg Wijzer en Hoog over Zwolle.  

Wat is de planning?

11:45 Verzamelen op station Wezep

11:58 Vertrek naar station Zwolle

12:06 Aankomst station Zwolle, we lopen naar park De Wezenlanden, dat we voor deze gelegenheid omdopen in park de Wezeperlanden. We gaan ons daar natuurlijk goed laten zien!

13:00 Er is een aantal sprekers gepland onder wie Jan Terlouw (oud-politicus/schrijver), Leon Adegeest (SATL), Suzanne Kröger (Kamerlid Groenlinks) en Anna Schoemakers (Directeur Greenpeace). Deze lijst kan nog worden uitgebreid.

Hierna lopen we met de hele groep in een mars door Zwolle waar wij de spandoeken uit Wezep natuurlijk zo goed mogelijk willen laten zien.

16:00 We sluiten af en treinen weer terug naar Wezep

Als het je niet lukt om met ons op de trein te stappen kun je natuurlijk ook zelf aanhaken in het Wezenlandenpark. We zullen ons duidelijk laten zien met onze spandoeken.

Dus: deel deze actie massaal en laat je zien in Zwolle

 

 

Print
Categories: Algemeen
Tags:

Name:
Email:
Subject:
Message:
x

Volg ons op social media